Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

lactozofermentative YEAST ALLOCATED FROM CURDLED MILKS OF AGROCLIMATIC AREAS OF AZERBAIJAN

Abstract

Fight lactozofermentative yeast strains have been isolated from sour milk of the Agroclimatic regions of Azerbaijan. Their morphological and cultural pro¬perties, the ability of yeasts to ferment the carbohydrates and assimilate the sources of carbon and nitrogen, a maximal temperature of growth, a sodium chloride tolerance and a growth in vitamin free medium have been studied in detail. Based of the obtained data, six strains have been indentured as Candida pseudotropicalis and two of them as C.kefir.

About the Author

М. Джафаров
Бакинский Государственный Университет
Russian Federation


References

1. Бабьева И.В., Голубева В.И. Методы выделения и идентификации дрожжей. М., 1979. - 120 с.

2. Бессмертный Б.С. Математическая статистика в клинической, профилактической и эксперементальной медицине. Мл., 1967.

3. Ганбаров Х.Г., Исмайлов Н.И., Джафаров М.М. Микробиологическое изучение простокваш Агроклиматических районов Кура-Аразской и Талышской областей. //Вестник Азербайджанского Педагогического университета, 2002. - № 1. - С.13-16.

4. Ганбаров Х.Г., Исмайлов Н.И., Джафаров М.М. Микробиологическая характеристика простокваш используемых в агроклиматических районах Большого и Малого Кавказа.//Вестник Бакинского государственного университета, 2002. - №3. - С. 69-73.

5. Егорова Н.С. Практикум по микробиологии. М., 1976. - 306 с,

6. Исмайлов 101 Культуралыю - морфологическая характеристика дрожжевых штаммов, выделенных из простокваш Агроклиматических областей Азербайджана. /В сб. «Экология, философия и исскуство».-- - Баку, 2002. - №31. - С.174-179.

7. Lodder J. The Yeasts. A taxonomic study.Amsterdam, 1970. 1358 p.


Review

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)