Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

COMPARATIVE ANALYSIS OF AFLATOXIN CONTAMINATION OF GRAIN CROPS AND LEGUMES HARVESTED IN 2005-2009 IN DIFFERENTLANDSCAPE ZONES AND CLIMATIC REGIONS OF AZERBAIJAN

Abstract

Mycotoxins are widespread in organic matter,
which is kept in conditions favorable for the development
of fungi. Such fungi have been found in food only recently
due to the development of highly sensitive instruments and
methods of analysis. The vast majority of fungi that produce
mycotoxins infect plant products. By being used as livestock
feed they can also appear in the food chain such as meat and
dairy products consumed by humans. The optimal conditions
ensuring the development of fungi is high temperature and
humidity above 85%, which implies that grain crops and legumes
grown in different landscape zones of Azerbaijan, are
distinguished by the level of production of aflatoxins.

About the Author

Г. Сеидова
Азербайджанский медицинский университет (г. Баку)
Russian Federation


References

1. Билай В.И.; Курбацкая З.А. Определитель токси- нообразующих микромицетов. - Киев: Наукова думка, 1990. - 236 с.

2. Сидоров А.И., Есауленко Е.А., Сидорова Т.М. и др. Содержание дезоксиниваленола в различных частях пшеницы, пораженной фузариозом коло- са // Экологически безопасные и беспестицид- ные технологии получения растениеводческой продукции: Мат. Всеросс. науч.-произв. совещ. - Краснодар, 1994. Т.1. С. 158-160.

3. Шатилова Т.И. Распространение и условия обра- зования афлатоксинов в зерне пшеницы. Авто- реф. дис. ... канд. биол. наук. М., 1975. 27 с.

4. Сеидова Г.М. Микробиологические аспекты природной контаминации продовольственного сырья и продуктов питания плесневыми гри- бами и пути профилактики микотоксикозов в Азербайджане // Современные достижение Азербайджанской медицины. 2010, ¢1. С. 37-41.

5. Сеидова Г.М. Особенности распространения микотоксинов в пораженных фузариозом зер- новых растений // Проблемы медицинской ми- кологии, 2007, т. 29, ¢ 2б. С. 32-33.

6. Сеидова Г.М. К вопросу о микробиологическом мониторинге за природной контаминацией про- дуктов питания на кукурузной основе фумони- зинами В1 и В2 и их продуцентом - полевым плесневым грибом fusarium moniliforme // Азер- байджанский Медицинский журнал. - 2010. - ¢ 2. - С. 127-129.


Review

Views: 38


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)