Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

ASSESSMENT OF THE NITRATE ION CONTENT OF VEGETABLES AND FRUITS SOLD IN PODOLSK (MOSCOW REGION)

https://doi.org/10.18384/2310-7189-2019-4-120-128

Abstract

The paper estimates the nitrate ion content in foods of plant origin sold in retail stores of Podolsk, Moscow region, using 60 samples of fruits and vegetables as an example. The content of nitrate ion is assessed by a standard ionometric procedure using a MIKON-2 kit. The measurements are performed using an electrode system consisting of a nitrate selective electrode and an auxiliary silver chloride electrode with a thickened electrolyte. The measured concentrations are within acceptable limits, with the average nitrate ion content for vegetables and fruits being 47 mg/kg and 19 mg/kg, respectively. A low correlation coefficient (R2 = 0.005) between the electrical conductivity and the nitrate ion content for the studied samples is established, showing that the determination of nitrates in plant products using conductometric nitrate testers leads to false data. It is found that at Eh and pH values characteristic of the studied samples, the most stable form of nitrogen is molecular nitrogen, which thermodynamically leads to a low probability of the accumulation of significant concentrations of nitrates in the studied samples.

About the Authors

O. I. Baykova
Moscow Region State University; Municipal educational institution Secondary school No. 16
Russian Federation


O. G. Radugina
Moscow Region State University
Russian Federation


D. B. Petrenko
Moscow Region State University
Russian Federation


N. V. Vasiliev
Moscow Region State University
Russian Federation


References

1. Андрющенко В. К. Содержание нитратов в овощах // Вопросы питания. 2009. № 5. С. 57-59.

2. Ануфриева Ю. В., Калюкова Е. Н. Нитраты в пищевых продуктах // Электронное обучение в непрерывном образовании. 2014. № 1-2. С. 231-237.

3. Метаболические эффекты, оказываемые нитратами и нитритами, поступающими в организм в составе пищевых продуктов / О. В. Багрянцева, С. А. Хотимченко, Г. Н. Шатров, А. В. Селифанов // Вопросы питания. 2015. Т. 84. № S3. С. 11.

4. Васильева Е. В., Ильина Ю. В., Федулова А. Г. Гигиеническая оценка овощей и фруктов в г. Якутске содержания нитратов с помощью нитрат-тестера СОЭКС // Экология и здоровье человека на Севере: сборник научных трудов VI-го Конгресса с международным участием, Якутск, 12-14 ноября 2015 г. Киров: Международный центр научно-исследовательских проектов, 2016. С. 90-94.

5. Генсировский С. С., Иванова В. В. Содержание нитратов в овощной продукции // В мире научных открытий: материалы II международной студенческой научной конференции, Ульяновск, 23-24 мая 2018 г. Ульяновск: Ульяновский ГАУ, 2018. С. 124-126.

6. Глебова С. Ю., Голуб О. В., Давыденко Н. И. Определение показателей безопасности свежих овощей, выращенных в Новосибирской области // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2018. № 1 (361). С. 102-105.

7. Диев О. Г. Исследование содержания нитратов во фруктах и овощах, реализуемых в магазинах г. Курска // Мировая экономика и социум: современные тенденции и перспективы развития: сборник научных статей. Курск: Университетская книга, 2016. С. 118-123.

8. Нитраты как контаминаты - загрязнители растительного происхождения и их специфические особенности / Д. А. Еделев, Н. Н. Роева, Н. В. Василиевич, С. Г. Шарипова, С. С. Воронич // Проблемы региональной экологии. 2014. № 1. С. 128-130.

9. Мониторинг содержания нитрат-иона в родниковых водах поселка Ферма Сергиево-Посадского района Московской области / Е. В. Зайцева, О. Г. Радугина, Д. Б. Петренко, Г. В. Арианова // Актуальные проблемы биологической и химической экологии: сборник материалов IV Международной научно-практической конференции, Москва, 4-5 декабря 2014 г. М.: ИИУ МГОУ, 2014. С. 233-236.

10. Крохалева С. И. Нитраты в продуктах растениеводства Еврейской автономной области и их влияние на здоровье человека // Региональные проблемы. 2005. № 6-7. С. 77-80.

11. Colla G., Hye-Ji K. Nitrate in fruits and vegetables // Scientia Horticulturae. 2018. Vol. 237. P. 221-238.

12. Lundberg J. O., Weitzberg E., Gladwin M. T. The nitrate-nitrite-nitric oxide pathway in physiology and therapeutics // Nat. Rev. Drug Discovery. 2008. Vol. 7. Р. 156-167.

13. Rathod K. S., Velmurugan S., Ahluwalia A. A “green” diet-based approach to cardiovascular health? Is inorganic nitrate the answer? // Mol. Nutr. Food Res. 2016. Vol. 60. P. 185-202.

14. Takeno N. Atlas of Eh-pH diagrams. Intercomparison of thermodynamic databases National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Geological Survey of Japan Open File Report № 419). National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Research Center for Deep Geological Environments, 2005. 285 p.


Review

Views: 121


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)