INFLUENCE OF NITROGEN SOURCES ON GROWTH OF YEAST FUNGI ISOLATED FROM SPONTANEOUSLY FERMENTED SOUR-MILK PRODUCTS
Abstract
sour-milk products assimilate well ammonium nitrate
NH4NO3 and ammonium sulfate (NH4)2SO4. Only two kinds
of yeasts, namely, Brettanomyces intermedius and Saccharomyces
cerevisiae, can assimilate sodium nitrate NaNO3. The
biomass increase rate of yeasts Brettanomyces intermedius
and Saccharomyces cerevisiae in NH4NO3 and (NH4)2SO4
is 1.6-3.2 times higher than in NaNO3. All species of tested
yeast fungi consume well asparagin, urea and peptone, which
are an organic source of nitrogen. Pepton is assimilated more
actively than asparagin or urea. However, the yeast fungi
Candida kefir and C.pseudotropicalis consume asparagin
more actively than urea.
About the Authors
Ф. Асланова-МирзоеваRussian Federation
Х. Ганбаров
Russian Federation
References
1. Аркадьева З.А., Безбородов А.М., Блохина И.Н. и др. Промышленная микробиология. М.: Вы- сшая школа, 1989. 680 с.
2. Асланова-Мирзоева Ф.О., Ганбаров Х.Т. Акту- альные проблемы гуманитарных и естественных наук. Биологические науки. 2009. № 4. С. 18-21.
3. Ганбаров Х.Т., Тагизаде З.А., Кулиева Н.А. Био- технология. Баку, 2005. 360 с.
4. Мирзоева Ф.О. Влияние простых сахаров на развитие молочнокислых бактерий и дрожже- вых грибов, выделенных из Кур-Аразинской аг- роклиматической области // Труды Института микробиологии НАН Азербайджана. Баку: Элм, 2008. Т. 6. С. 227-232.
5. Плохинский Н.А. Биометрия. М.: Изд-во МГУ, 1998. 150 с.
6. Скородумова А.М. Дрожи молока и молочных продуктов и их производственные значения. М., 1969. 246 с.
7. Теппер Е.З., Шильникова В.К., Переверзева Г.И. Практикум по микробиологии. М., 2005. 256 с.