Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

WORKING CLASSIFICATION OF GRAIN QUALITY CRITERIA AND ITS PROCESSED PRODUCTS BY THE COEFFICIENT OF MOISTURE, FUSARIUM AND MYCOTOXIN

Abstract

The scale of contamination, the range and level of fusarium toxins is estimated in winter grains of wheat and its products. We have analyzed the possible health risks associated with exposure of the population to fusarium toxins and substantiated the necessity of a systematic microbiological monitoring of fusarium to prevent them. We have improved the algorithm of studying the grain quality, providing the examination of three interrelated parameters: humidity, Fusarium, and contamination by mycotoxins. Using the data obtained we have proposed concrete and practical recommendations and further ways of scientific research to improve the grain quality.

About the Authors

G. . Seyidova
Azerbaijan Medical University
Russian Federation


K. . Alkishiyeva
Institute of Microbiology, Azerbaijan National Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Грушко Г.В., Линченко С.Н., Хан В.В. Актуальные вопросы детоксикации продуктов переработки зерна в целях обеспечения экологической безопасности // Фундаментальные исследования. - 2005. - № 5. - С. 49-51.

2. Губанов Я.В., Иванов Н.Н. Озимая пшеница. - М: Агропромиздат, 1998. - 303 с.

3. Донченко Л.В., Надыкта В.Д. Безопасность пищевого сырья и продуктов питания. - М.: Пищевая промышленность, 1999. - 352 с.

4. Временные рекомендации по очистке зерна пшеницы, пораженной фузариозом. - Краснодар: КНИИСХ, 1987. - 336 с.

5. ахаренко В.А. Экономические аспекты защиты зерновых культур от фузариоза колоса // Тез. докл. науч.-координ. совещ. - Краснодар: СКНИИФ, 1992. -С. 13-14.

6. Методические указания по учету фузариозного зерна и визуальному определению фузариозного зерна пшеницы (утв. Госагропромом СССР, Минхлебопродуктов СССР, Минздравом СССР 09.06.1988 г.). - М.: ВНИИЗиПП, 1988. - 18 с.

7. Miller J.D., Young J.C., Trenholm М.L. Fusarium toxins in field corn. 1. Time course of fungal grouth and production of deoxynivalenol and other mycotoxins // Can. J. Bot. - 1983. - Vol. 61 (№ 12). - P. 3050-3080.

8. Stak R. W., Casper H. H. Storage of scabby wheat: Fusarium goes away, deoxynivalenol doesnrt // Can. J. Plant. Pathol. - 2002. - Vol. 24 (№ 3). - P. 396.

9. Yoshizawa Т., Morooka N. Deoxynivalenol and its monoacetate: New mycotoxins from Fusarium roseum and moldy barley // Agr. Biol. Chem. - 1985. - Vol. 37 (№ 12). - P. 2955-2954.


Review

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)