OPPORTUNITY OF USEING OF PLANT MATERIALIN PRODUCTION BAKER'S YEAST
Abstract
that the powders obtained from the berries and seeds of wild plants (apple, medlar, hawthorn,
and raspberries) can be used as a medium for the production of bakers yeast. So, the powder
contains all the necessary growth substances and biomass Sacharomyces cerevicea M-15, and
the medium prepared from this powder, characterized by high biotechnological properties.
About the Authors
Aфила ГурбановаRussian Federation
Севиндж Магеррамова
Russian Federation
Мехрибан Магеррамова
Russian Federation
Панах Мурадов
Russian Federation
Марьям Илясова
Russian Federation
References
1. Асадов К.С., Асадов А.К. Дикорастущие плодовые растения Азербайджана. - Баку: Изд-во «Национальная Энциклопедия Азербайджана», 2001. - 256 с.
2. Афанасьева О.В. Микробиология хлебопекарного производства. - СПб.: ООО «Береста», 2003. - 220 с.
3. Джабоева А.С. Использование продуктов переработки дикорастущего сырья в производстве хлебобулочных изделий. - Нальчик: Полиграфсервис, 2008. - 130 с.
4. Ермаков А.И. (под. ред.) Методы биохимических исследований растений. - Л.: Колос, 1972. - 456 с.
5. Инструкция по микробиологическому и технологическому контролю дрожжевого производства. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. - С. 27-29.
6. Методы экспериментальной микологии (Под. ред. Билай В.И.) - Киев: Наукова думка, 1982. - 500 с.
7. Пащенко Л.П. Биотехнологические основы производства хлебобулочных изделий. - М.: Колос, 2002. - 367 с.
8. Чижова К.И., Шкваркина Т.Н., Запенина Н.В. Технологический контроль хлебопекарной промышленности. - М.: Пищевая промышленность, 1975. - 480 с.