Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

effect of nutrient medium on the growth of fungi, assimilating naphthalan oil

Abstract

The effect of pH, as well as those components of the nutrient medium as a source of
nitrogen, organic additives (sucrose and yeast extract), affecting the growth and degradation of oil
naphthalan active fungal strains. The best source of mineral nitrogen was NaNO3, and from organic
sources of nitrogen - peptone. Of the organic additives concentration of sucrose 0.05% for maximum
growth of the studied fungal strains. The optimal value of initial pH for each of the strains. It
is shown that the ability of these strains to grow at a fraction of naphthalan oil.

About the Authors

Светлана Касумова
Институт микробиологии Национальной академии наук Азербайджана
Russian Federation


Панах Мурадов
Институт микробиологии Национальной академии наук Азербайджана
Russian Federation


References

1. Билай В.И., Коваль Э.З. Рост грибов на углеводородах нефти. Киев: «Наукова Думка», 1980.

2. Коваль Э.З. Основные особенности и закономерности роста мицелиальных грибов на разных углеводородах нефти // Тез. докл. 4 Закавк. совещ. по споровым растениям. Ереван. 1972.

3. Зайченко А.М. Изучение окисления алканов некоторыми микромицетами: Автореф. дис. канд. биол. наук. Киев, 1967.

4. Сокольский А.Ф., Умербаева Р.И. Микробиологические исследования в Северном Каспии // Касп. НИИ рыб. х-ва. Астрахань, 2000. С. 75-79.

5. Аббасов В.М., Исаева Г.А., Ибрагимов Г.А. и др. Фунгицидная активность нафтеновых углеводородов лечебной нафталанской нефти и ряда индивидуальных синтетических нафтенов// Процессы нефтехимии и нефтепереработки. 2002. 1(8). С.11

6. Пидопличко Н.М., Бухало А.С. Пархоменко Л.П. Влияние условий культирования на рост некоторых видов рода Penicillium на углеводородах// Микология и фитопатология. 1969.3.3. С.213- 218.


Review

Views: 39


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)