PHYSIOLOGICAL PROPERTIES OF YEASTS CANDIDA KEFIR STRAINS
Abstract
DE53,SA37,BA98 and BA99 yeasts Candida kefir the best
source of carbon and energy from sugar is glucose and
from alcohol is sorbet. These yeasts assimilate NH4NO3
and (NH4)2SO4 as a source of inorganic nitrogen. From
sources of organic nitrogen the most rational one for
yeasts is peptone. The optimal temperature for the development
of yeasts is 25°C and the optimum acidity is pH
6, 0 - 7, 0.
References
1. Борисова С.В., Решетник О.А., Мингале З.Ш. Ис- пользование дрожжей в промышленности. М.: Гиорд, 2008. 220с.
2. Зимоглядов Т.В., Карташева И.А., Шабалдас О.Г. Практикум по микробиологии. М.: Колос, 2007. 247 с.
3. Мехтиева Л.Н. Физиология грибов. Баку: Из-во БГУ, 2006. 140 с. (на азерб. языке).
4. Нетрусов А.И. Практикум по микробиологии. М.: Академия, 2006. 352 с.
5. Плохинский Н.А. Биометрия. М.: МГУ, 1998. 150 с.
6. Чистякова Т.И., Дедюхина Э.Т., Ильченко В.Я. Влияние pH на состав биомассы Candida valida // Микробиология. 1998. Т. 53. № 4. С. 609-614.
7. Borzani W.Response of a continons culture of Sacch cerevisiaeto variation of temperature || Biotechnol and Bioenginering/ 1996. V. 22. № 1. Р. 231-233.
8. Von-Arx J.A. Conidiation and carbohydrate compositim in some Candida and Torulopsis species // Antoine van Leenuenhok. 1998. V. 45. № 4. Р. 547-555