EVALUATION OF FOOD PRODUCTS ACCORDING TO MICROBIOLOGICAL INDICATORS
Abstract
origin food (grain products, fruits, vegetables) and
animal origin food (meat products, raw milk) produced in
the country and imported according to biological criteria.
It is shown that the microbiota of meat and meat products
is characterized by rich and diverse species composition
in comparison with plant foods. The dominant nucleus of
mycobiota of plant products is mainly formed by filamentous
fungi. Among the discovered bacteria and fungi many
species are found which are toxigenic and present a threat
of carrying various infection agents.
About the Authors
К. АлизадеRussian Federation
Ф. Гахраманова
Russian Federation
П. Мурадов
Russian Federation
M. Юсифова
Russian Federation
М. Магеррамова
Russian Federation
References
1. Артемова С.А. Руководство по бактериологи- ческому исследованию мяса. М.:Агропромиздат, 1989. 112 с.
2. Байрак В.А., Беляев В.М., Гительсон С.С. и др. Практикум по ветеринарной микробиологии. М.: Колос, 1980. 216 с.
3. Егорова Л.Н. Микромицеты - контаминанты зерна хлебных злаков в условиях Приморского края.// Успехи медицинской микологии. М.: НА Микология, 2007. Т. 9. С. 83-85
4. Комаров В.И., Иванова Е.А. Современные ме- тоды определения качества и безопасности пи- щевых продуктов // Пищевая промыщленность, 1997. № 11. С. 8-11.
5. Кузнецова Л.С., Михеева Н.В., Нагула М.Н., Ка- закова Е.В., Кудрякова Г.Х., Кузнецова Н.В. Сов- ременный подход и особенности защиты пище- вых продуктов от поражения мицелиальными грибами // Успехи медицинской микологии. М.: НА Микология, 2007. Т. 9. С. 92-93
6. Зачиняев Я.В., Сергиенко С.С. Токсины микро- мицетов и их влияние на организм // Успехи ме- дицинской микологии. М.: НА Микология, 2006. Т. 7. С. 101-104.
7. Мартынова Е.А. Молекулярные механизмы ци- тотоксичности микотоксина Фумонизина В1.// Успехи медицинской микологии. М.: НА Мико- логии, 2006. Т. 7. С. 117-121
8. Методы экспериментальной микологии/Под. ред. Билай В.И. Киев: Наукова думка, 1982. 500 с.
9. Нецепляев С.В., Панкратов А.Я. Лабораторный практикум по микробиологии пищевых продук- тов животного происхождения. М.: Агропро- миздат, 1990. 223 с.
10. Нетрусов А.И., Егорова М.А., Захарчук Л.М. и др. Практикум по микробиологии. М.: Акаде- мия 2005. 608 с.
11. Определитель бактерий Берджи / Под ред. Г.А. Заварзина. 9-ое издание. Т. 2. М: Мир, 1997. 650 с.
12. Очирова Л.А.Микробиологическая оценка бе- зопасности пищевых продуктов: Дисс. ... канд. вет. наук. Улан-Удэ, 2008, 154с.
13. Седова И.Б., Аксенов И.В., Захарова Л.П. Мико- токсины охратоксин A и фумонизины В1 и В2 в продуктах детского питания // Успехи меди- цинской микологии. М.: НА Микологии, 2006. Т. 7. С. 124-125.
14. Фомичев Ю.П. Некоторые аспекты производс- тва экологически безопасной продукции жи- вотноводства и охраны окружающей среды // Аграрная Россия, 2000. № 5. С. 5-11.
15. URL: http://www.cbs.knaw.nl/databases(дата об- ращения10.07.2011).
16. URL: http://www.customs.gov.az/ru/idxal.html (да- та обращения 20.07.2011).