Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

WORKING OUT OF NEW NUTRIENT MEDIUMS FOR CULTIVATING LEGIONELLA ON THE BASIS OF CARROT ACID HYDROLIZATION WITH THE USE OF NONCONVENTIONAL STIMULATING ADDITIVES

Abstract

A new nutrient medium for cultivating
Legionella has been suggested on the basis of carrot acid
hydrolization with stimulating components from almonds,
peanut and shrimps. A review of the sources on chemical
compounds of the used raw materials for growth factors has
been made and growth factors for Legionella have been
found out. The technology of preparing the environment
has been described in detail. The received results testify
that nutrient mediums with stimulating components from
almonds and peanuts promote a high output of bacterial
weight, slightly concede to the control, do not change
classical characteristics of microorganisms and can be an
economical model for diagnostic and industrial purposes.

About the Authors

Людмила Катунина
Ставропольский научно-исследовательский противочумный институт
Russian Federation


Татьяна Таран
Ставропольский научно-исследовательский противочумный институт
Russian Federation


Ольга Старцева
Ставропольский научно-исследовательский противочумный институт
Russian Federation


Людмила Тимченко
Ставропольский государственный университет
Russian Federation


Надежда Пенькова
Ставропольский государственный университет
Russian Federation


Давид Арешидзе
Московский государственный областной университет
Russian Federation


References

1. Борисов, Л.В. Медицинская микробиология, ви- русология, иммунология. Изд. 4-е, доп. и пере- раб. М.: ООО Медицинское информационное агентство, 2005.

2. Воробьев, А.А. Медицинская микробиология, вирусология и иммунология // А.А. Воробьев // Учебник для студентов мед. 2-е изд., испр. и доп. М.: ООО Медицинское информационное агентство, 2008.

3. Методические рекомендации / Контроль диагнос- тических питательных сред по биологическим показателям для возбудителей чумы, холеры, сибирской язвы, туляремии, бруцеллеза, легио- неллеза. М.: Федеральный центр гигиены и эпи- демиологии Роспотребнадзора, 2007.

4. Нестерин, М.Ф. Химический состав пищевых продуктов / М.Ф. Нестерин, И.М. Скурихина. М.: Пищевая промышленность, 1979.

5. Пенькова, Н.И. Оценка качества ферментатив- ных гидролизатов на основе нетрадиционного сырья / Н.И. Пенькова // Университетская наука - региону: Матер. 54-й научно-практ. конф. / Сб. труд. молодых ученых. Ставрополь: Изд-во СГУ, 2009.

6. Темежникова, Н.Д. Легионеллезная инфекция / Н.Д. Темежникова, И.С. Тартаковский. М.: ОАО Медицина, 2007.

7. Тимченко, Л.Д. Эффективность добавления гид- ролизата из каллизии душистой в питательной среде - агаре Хоттингера при культивировании лактобактерий / Л.Д. Тимченко, Н.И. Пенькова // Проблемы развития биологии и экологии на Северном Кавказе: Матер. научн. конф. Уни- верситетская наука - региону. Ставрополь: СГУ, 2009.

8. Ярков, С.П., Третьяков С.И., Башарова Л.А. и др. Проблемы особо опасных инфекций. Саратов, 2009. Вып. 2 (100).


Review

Views: 49


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)