Influence of conditions of cultivation of the soybean on productivity and hydrolasis of the complex of its seeds
Abstract
activity in soybean (Glycine max L.) and productivity is
established depending on meteorological factors of the
vegetative period and agroclimatic zones of cultivation.
The increased temperature and plentiful deposits positively
infl uence soybean productivity. Three years studying
of enzymes specifi c activity has shown that in soybean of
zoned grades investigated enzymes activity is higher in
northern agroclimatic zone. The enzym-electrophoresis
method revealed that the occurrence of various forms of
researched enzymes depends on meteorological factors of
year of cultivation more than on an agroclimatic zone.
About the Authors
Любовь ИваченкоRussian Federation
Светлана Лаврентьева
Russian Federation
Александр Коничев
Russian Federation
References
1. Ефимова Г. П. Адаптивные особенности урожайных, посевных и технологических качеств сортов сои в экологических условиях Приамурья: автореф. дис. канд. с.-х. наук. Хабаровск, 1999. 22 с.
2. Иваченко Л.Е., Селихова О.А., Тихончук П.В., Гинс В.К. Влияние условий выращивания сои на антиоксидантную систему ее семян // Вестник РАСХН. 2004. №4. С. 55-57.
3. Иваченко Л.Е. и др. Методы изучения полиморфизма ферментов сои. Благовещенск: изд-во БГПУ, 2008. 142 с.
4. Левитес Е.В. Генетика изоферментов растений. Новосибирск: Наука, 1986. 145 с.
5. Хочачко П., Сомеро Дж. Биохимическая адаптация. М.: Мир, 1988. 568 с.
6. Devis B. J. Disc electrophoresis. II. Method and application to human serum proteins // Ann. N.Y.Acad. Sci. 1964, V. 121. №1. P. 404-427.