Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

MICROBIOLOGICAL AND HYDROCHEMICAL CHARACTERISTICS OF THE ARPACHAY RESERVOIR

https://doi.org/10.18384/2310-7189-2016-3-63-73

Abstract

We report the results of the first studies on the microbiological regime of water and sediments, as well as on some hydrochemistry ingredients of the Arpacay reservoir in 2014. It is found that a change in the number and spreading of microbiota by seasons is highly pronounced, mainly in summer (high) and cold winter days (minimum). This oscillation amplitude is observed in the number of microflora of water, whereas in the soil it varies much weaker during the year. Also, we have observed a short-term increase in the number of microorganisms after the snow melting and heavy rains. In this case, the total number of microorganisms and the number of heterotrophic and saprophytic bacteria in the central part of the waters and near the dam of the reservoir vary slightly. The concentration of nutrients does not exhibit sharp fluctuations for the entire year, and stationary sources of anthropogenic emissions are absent. In the reservoir, the magnitude of primary production of phytoplankton photosynthesis and degradation of organic matter is equal to that of mesotrophic reservoirs.

About the Authors

Mamed Ahad Salmanov
Институт микробиологии Национальной академии наук Азербайджана
Russian Federation


Aynur Gadzhyibragim Ansarova
Азербайджанский медицинский университет
Russian Federation


Anar oglu Guseynov
Институт микробиологии Национальной академии наук Азербайджана
Russian Federation


References

1. Винберг Г.Г. К вопросу о балансе органического вещества в водоемах // Труды лимнологической станции в Косине. 1934. Вып. 18. С. 5-24.

2. Винберг Г.Г. Первичная продукция водоемов. Минск: Высш. школа, 1960. 329 с.

3. Виноградский С.Н. Микробиология почвы. М.: Изд-во АН СССР, 1952. 792 с.

4. Драчев С.Н. Борьба с загрязнением рек, озер и водохранилищ промышленными и бытовыми стоками. Л.: Наука, 1964. 274 с.

5. Кузнецов С.И. Микробиологическая характеристика распада органических веществ в иловых отложениях // Труды лаборатории сапрополевых отложений. 1950. Вып. 4.

6. Кузнецов С.И. Роль микроорганизмов в круговороте веществ в озерах. М.: АН СССР,

7. Кузнецов С.И. Микрофлора озер и ее геохимическая деятельность. Л.: Наука, 1970. 440 с.

8. Мамедова В.Ф. Современное микробиологическое и санитарно-гидробиологическое состояние Шамкирского водохранилища: автореф. дис.. канд. биол. наук. Баку.

9. Манафова А.А. Фитопланктон, его продукция, деструкция органического вещества и микробиологический режим Мингячевинского и Варваринского водохранилища: автореф. дис.. канд. биол. наук. Баку, 1994. 26 с.

10. Разумов А.С. Прямой метод учета бактерий в воде: сравнение его с методом Коха // Микробиология. 1932. Т. 1. С. 131-146.

11. Разумов А.С. Взаимоотношение между сапрофитными бактериями и планктоном в водоемах // Вопросы санитарной бактериологии: труды конференции. М.: АМН СССР, 1948. С. 30-43.

12. Родина А.Г. Местонахождение азотобактера в пресных водоемах // Доклады АН СССР. 1939. Т. 25 (№ 3). С. 448-450.

13. Родина А.Г. Методы водной микробиологии. М.: Наука, 1965. 364 с.

14. Романенко В.И., Кузнецов С.И. Экология микроорганизмов пресных водоемов (лабораторное руководство). Л.: Наука, 1974. 194 с.

15. Романенко В.И. Микробиологические процессы продукции и деструкции органического вещества во внутренних водоемах. Л.: Наука, 1985. 295 с.

16. Салманов М.А. Роль микрофлоры и фитопланктона в продукционных процессах водоемов. М.: Наука, 1987. 216 с.

17. Сорокин Ю.И. Вопросы методики отбора проб воды в водной микробиологии // Океанология. 1959. Т. 11. С. 188-197.


Review

Views: 87


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)