Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

GARLIC (Allium sativum L.) AS A SOURCE OF ESSENTIAL ELEMENTS

https://doi.org/ 10.18384/2310-7189-2018-4-107-114

Abstract

The paper considers the problem of garlic enrichment by essential elements. A comparative analysis of garlic bulbs grown in different climatic conditions and obtained in the experiment with root and leaf top dressing by Gematranol and selenites of sodium, potassium and zinc on the content of germanium and selenium was carried out. The investigations show that the concentration of germanium in 20 samples of two forms of 7 cultivars of winter garlic and 3 cultivars of spring garlic, grown up in different soil-climatic conditions (in Voronezh, Moscow, Tver regions and also in mountain conditions of the People's Republic of China) is very low and does not exceed 0.0042 mcg/g. It is found that leaf top dressing of winter garlic with Germatranol at a concentration of 0.15 g/l leads to an increase in the concentration of germanium in the tissues of bulbs to 0.02 mcg/g. The content of selenium in garlic bulbs depends on the place of plant cultivation, method of selenite application, and form of selenite. The greatest efficiency is observed when use is made of potassium selenite and sodium selenite with foliar top dressing, which allow one to obtain up to 0.47-0.58 micrograms of selenium per gram of dry matter.

About the Authors

Aleksey V. Polyakov
All-Russian Research Institute of Vegetable Growing - Branch of Federal State Budgetary Research Enterprise “Federal Research Center of Vegetable Growing”; Moscow Region State University
Russian Federation


Tatyana V. Alekseeva
All-Russian Research Institute of Vegetable Growing - Branch of Federal State Budgetary Research Enterprise “Federal Research Center of Vegetable Growing”; Moscow Region State University
Russian Federation


Sergey V. Loginov
State Research Institute for Chemistry and Technology of Organoelement Compounds»
Russian Federation


References

1. Воронков М.Г., Мирсков Р.Г. Четвертое рождение германия // Химия и жизнь. 1982. № 3. С. 54-56.

2. Голубкина Н.А., Папазян Т.Т. Селен в питании: растения, животные, человек. М.: Печатный город, 2006. С. 9-16, 135-141. 255 с.

3. Голубкина Н.А., Пименова В.В., Кошелева О.В., Агафонов А.Ф., Хрыкина Ю.А. Некоторые биохимические показатели Allium sativum L. // Гавриш. 2008. № 1. С. 37-39.

4. Голубкина Н.А., Никульшин В.П., Хрыкина Ю.А. Особенности внекорневого способа обогащения растений чеснока селеном // Сельскохозяйственная биология. 2007. № 1. С. 82-85.

5. Голубкина Н.А., Добруцкая Е.Г., Новоселов Ю.М. Гормональное регулирование накопление селена растениями // Овощи России. 2015. № 3. С. 104-107.

6. Гончарова Т.А. Энциклопедия лекарственных растений. Лечение травами: в 2-х томах. М: Изд. Дом МСП, 1997. С1 560, С2 528.

7. Комаров Б.А., Зеленков В.Н., Погорельская Л.В., Албулов А.И. Элемент германий и биологическая активность его соединений // Нетрадиционные природные ресурсы, инновационные технологии и продукты. Сборник научных трудов. Вып. 24. М.: РАЕН, 2016. С. 169-178.

8. Кудрин А.В., Скальный А.В., Жаворонков А.А., Скальная М.Г., Громова О.А. Германий и иммунный ответ // Иммунофармакология микроэлементов. М.: КМК, 2000. С. 386. 537 с.

9. Метод доктора СкальногоR. Лицензия ЛО-77-01-006064.

10. Ревина А.А., Зайцев П.М., Башкирова С.А., Кабанова Е.А., Чувилов И.Д. Физико-химические исследования биологической активности германийорганических комплексов // Нетрадиционные природные ресурсы, инновационные технологии и продукты. Сборник научных трудов. Вып. 21. М: РАЕН, 2013. С. 138-148.

11. Третьяк Л.Н., Герасимов Е.М. Специфика влияния селена на организм человека и животных (применительно к проблеме создания селеносодержащих продуктов питания) // Вестник ОГУ. 2007. № 12. С. 136-145.

12. Чалый Г.А., Сурнина Н.Т., Яцюк В.Я., Сошникова О.В. «Средство, обладающее иммуномоделирующей активностью». Патент № 2234939 от 28.10.2002. Патентообладатель: Курский Государственный медицинский университет.

13. Asai K. Miracle cure: organic germanium. Tokio: Jpn. Publ. Inc., 1980. P. 25. 171 р.

14. Brown K.M., Arthur J.R., Brown K.M. Selenium, selenoproteins and human health: a review // Public Healtb Nutrition, 2001. Vol.4. P. 593-599.

15. Sawai K., Kurono M., Awaaya J. Composition containing оrganogermanium compound and immunity - adjusting agent composition: Pat. (5 340 806 (K1. 514-184) USA; 23 Aug. 1994.


Review

Views: 116


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)