Preview

Geographical Environment and Living Systems

Advanced search

CHANGE IN PROLINE CONTENT UNDER CONDITIONS OF CHLORIDE SALINITY AND PROCESSING BY PHYTOHORMONES

Abstract

We have studied under the laboratory (soil cultures) conditions the effect of different concentrations of sodium chloride and 6-BAP and ABA processing on the proline content in wheat leaves during the growing season. The introduction of sodium chloride has been experimentally shown to increase the level of proline. The proline content is considered as one of the factors of resistance of plants to adverse environmental conditions.

About the Authors

С. Кузнецова
Московский медицинский колледж № 2
Russian Federation


Д. Климачев
Московский государственный областной университет
Russian Federation


В. Старикова
Московский государственный областной университет
Russian Federation


References

1. Алиева З.М., Гамзатова З.Г., Юсуфов А.Г. Реакция на засоление среды изолированных структур растений // Вестник Дагестанского государственного университета. - Махачкала: Естест. науки, 1996. - Вып. 1. - С. 167-170.

2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. - М.: Колос, 1989. - 335 с.

3. Кузнецов В.В., Шевякова Н.И. Пролин при стрессе: биологическая роль, метаболизм, регуляция // Физиология растений. - 1999. - Т. 46. - № 2. - С. 32-40.

4. Шевякова Н.И., Стеценко Л.А., Шорина М.В., Аронова Е.Е., Кузнецов В.В. Механизмы адаптации Mesembryanthemum crystallinum L., к NaCl- индуцированному оксилительному стрессу на разных стадиях развития растения // Тезисы 5 Съезда общества физиологов растений России и Международная конференция «Физиология растений - основа фитобио технологии, Пенза, 15-21 сентября 2003 г. - С. 359-360.

5. Kuznetsov Vl.V., Shevyakova N.I. Stress Responses of Tobacco Cells to High Temperature and Saliniti. Proline Accumulation and Phosphorulation of Polypeptides // Physiol. Plant. - 1997. - V. 100. - Р. 320-326.

6. Wang C. Y. Physiological and biochemical responses of plant to chilling stress// Hort Sci. - 1982. - V. 17. - № 2. - P. 173.


Review

Views: 111


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2712-7613 (Print)
ISSN 2712-7621 (Online)